لطفا جهت اطلاع از آخرین دوره ها و اخبار سایت در
کانال تلگرام
عضو شوید.
آموزش تسلط بر طراحی کامپوزیت CATIA: مبتدی تا حرفه ای
Mastering CATIA Composite Design: Beginner to Professional
نکته:
آخرین آپدیت رو دریافت میکنید حتی اگر این محتوا بروز نباشد.
نمونه ویدیوها:
توضیحات دوره:
این دوره برای کمک به تسلط شما بر طراحی متریال کامپوزیت با استفاده از نرم افزار CATIA طراحی شده است. آشنایی با اصول اولیه مواد کامپوزیت و طراحی مواد کامپوزیت چند لایه با استفاده از CATIA V5/V6 با استفاده از اجزای هوافضا از ابتدا. آشنایی با رابط و نوار ابزار نرم افزار کامپوزیت CATIA برای طراحی و ساخت کامپوزیت. امکان ایجاد و اصلاح مدل های طراحی کامپوزیت. کسب دانش در مورد تکنیک های مختلف مورد استفاده برای تجزیه و تحلیل و شبیه سازی طرح های کامپوزیت. الگوهای مسطح و داده های خروجی را برای تولید تولید کنید. آشنایی با طراحی کامپوزیت سازه لمینیت و ساندویچی با جنبه های مختلف توسعه محصول مانند مهندسی، ساخت. امکان ایجاد سازه های مرکب که مشخصات و الزامات مورد نظر را برآورده می کند. درک اهمیت کنترل کیفیت و بازرسی در ساخت کامپوزیت. پیش نیازها: آشنایی با نرم افزارهای پایه CAD مانند CATIA V5 و امکان استفاده از آن برای کارهای ساده مدلسازی. درک اولیه از خواص مواد مانند CFRP، GFRP، کولار، اپوکسی و غیره. برخی از دانش مواد کامپوزیت، از جمله جهت گیری فیبر، سیستم های رزین، و فرآیندهای ساخت. پیشینه مهندسی یا یک زمینه مرتبط ممکن است مفید باشد، اما ممکن است لازم نباشد.
طراحی مواد کامپوزیت با استفاده از نرم افزار CATIA یک نرم افزار شناخته شده برای طراحی ساختار کامپوزیت چند لایه است. مواد مرکب موادی هستند که از دو یا چند ماده تشکیل دهنده با خواص فیزیکی و شیمیایی متفاوت ساخته شده اند. با ترکیب این مواد، کامپوزیت ها را می توان به گونه ای طراحی کرد که خواص بهبود یافته یا منحصر به فردی داشته باشد که با هیچ یک از مواد تشکیل دهنده به تنهایی قابل دستیابی نیست. کامپوزیت ها به طور گسترده در صنایع مختلفی از جمله هوافضا، خودروسازی، ساخت و ساز و تجهیزات ورزشی استفاده می شوند. طراحی مواد کامپوزیتی شامل انتخاب مواد تشکیل دهنده مناسب، تعیین جهت الیاف یا ذرات بهینه و تصمیم گیری در مورد فرآیند تولیدی است که برای تولید محصول نهایی استفاده می شود.
چندین فاکتور وجود دارد که باید در طراحی کامپوزیت در نظر گرفته شود، از جمله خواص مکانیکی، وزن، هزینه، دوام و عوامل محیطی. برخی از مواد مرکب رایج عبارتند از: پلیمر تقویت شده با فیبر کربن (CFRP)، پلیمر تقویت شده با الیاف شیشه (GFRP) و پلیمر تقویت شده با الیاف آرامید (AFRP). انتخاب ماده به کاربرد خاص و خواص مطلوب محصول نهایی بستگی دارد. هنگام طراحی یک ماده کامپوزیت، مهم است که فرآیند ساخت مورد استفاده را در نظر بگیرید. فرآیندهای تولید متداول برای کامپوزیت ها شامل سیم پیچی رشته ای، پالتروژن و قالب گیری انتقال رزین می باشد. هر فرآیند مزایا و معایب خاص خود را دارد و انتخاب فرآیند تولید به اهداف و محدودیت های طراحی بستگی دارد. علاوه بر طراحی و ساخت مواد کامپوزیت، آزمایش و آنالیز محصول نهایی نیز مهم است. این شامل آزمایشهای غیرمخرب، مانند آزمایش اولتراسونیک و بازرسی اشعه ایکس، و همچنین آزمایشهای مخرب، مانند آزمایش کشش و فشار میشود.
با تجزیه و تحلیل دقیق عملکرد مواد کامپوزیت، می توان زمینه های بهبود را شناسایی کرد و طراحی را برای کاربردهای آینده بهینه کرد. استفاده از نرم افزار CATIA در زمینه طراحی کامپوزیت به طور گسترده در هوانوردی، خودروسازی، ورزش، انرژی های تجدیدپذیر و حوزه های مختلف دیگر استفاده می شود. با استفاده از این دوره می توان فرآیندهای طراحی را بسیار عمیق یاد گرفت. لازم به ذکر است که روش طراحی GRID در این دوره گنجانده نشده است. این شامل روشهای Ply-By-Ply و Zone مبتنی بر روشهای طراحی CATIA Composite است.
سرفصل ها و درس ها
معرفی
Introduction
معرفی
Introduction
محتوای دوره
Course Content
مواد کامپوزیت چیست؟
What is Composite Material
چرا مواد مرکب
Why Composite Material
مبانی ساخت کامپوزیت
Basics of Composite Manufacturing
قوانین اساسی طراحی مواد مرکب
Basic Rules of Composite Material Design
زوایای لایه
Ply Angles
تقارن لایه
Ply Symmetry
تعادل لایه
Ply Balance
رویکرد مدلسازی ترکیبی
Composite Modeling Approach
رویکرد مبتنی بر منطقه مرکب
Composite Zone Based Approach
سایر پارامترهای اساسی مرکب
Composite Other Basic Parameters
ایجاد منطقه مرکب و لایه
Composite Zone and Ply Creation
Recap و ایجاد مرجع پایه برای قطعه کامپوزیت
Recap and Basic Reference Creation for Composite Part
نمایش نظرات